Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Πόντου ανακηρύχθηκε Άγιος

Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρείται πλέον ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Δαβίδ Κομνηνός μαζί με τα παιδιά του και τον διάδοχο του Αλέξιο, των οποίων η μνήμη θα τιμάται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου, την ημέρα την οποία μαρτύρησαν.

Ο Δαβίδ Κομνηνός, ο οποίος θεωρείται ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας, καθώς η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας διαλύθηκε από τον Μωάμεθ το 1461, θεωρείται πλέον Αγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μαζί με τα παιδιά του Βασίλειο, Γεώργιο και Μανουήλ καθώς και τον ανιψιό του και διάδοχο του θρόνου του Αλέξιο μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρει το εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων Δόγμα, ενώ η μνήμη τους θα τιμάται την 1η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία σύμφωνα με την ιστορία βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.


Το τραγικό τέλος του Δαβίδ Κομνηνού
 

Ο Δαβίδ Κομνηνός, ανήλθε στην εξουσία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας το 1459 και προσπάθησε να πραγματοποιήσει συμφωνίες με διάφορους Ευρωπαίους ηγεμόνες, προκειμένου να αναχαιτίσει την οθωμανική λαίλαπα. Ωστόσο, το 1461 ο Μωάμεθ ξεκίνησε επικεφαλής μεγάλου στρατεύματος προκειμένου να καταλύσει το τελευταίο βυζαντινό έδαφος. 

Μετά από προδοσία από αξιωματούχους του, ο Κομνηνός πείστηκε να παραδώσει την Τραπεζούντα τον Αύγουστο του 1461 και ως αντάλλαγμα εγκατέστησε τον Δαβίδ με την οικογένειά του και πολλούς από τους θησαυρούς του στην περιοχή του Στρυμόνα, στη Μακεδονία και του παραχώρησε υψηλά εισοδήματα.

Το 1463, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Μωάμεθ κατηγόρησε τον Δαβίδ Κομνηνό για συνωμοσία και τον εκτέλεσε μαζί τους γιους και τον διάδοχο του θρόνου του.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου