Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Με το «έτσι θέλω» μας χορηγούν ανώνυμα γενόσημα στα δημόσια νοσοκομεία

Η τρόικα προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλει τα φθηνά, ανώνυμα σκευάσματα


Η τρόικα δεν εγκαταλείπει το σχέδιο χτυπήματος της Δημόσιας Υγείας των Ελλήνων μέχρι να ικανοποιηθούν στο έπακρο οι απαιτήσεις της, παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός αντιστέκεται στην επιβολή των φθηνών, ανώνυμων γενόσημων.

Επειδή το ποσοστό χρήσης των ανώνυμων σκευασμάτων, που τόσα έχουν ειπωθεί για την αξιοπιστία τους, βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, ετοιμάζεται νέα εκστρατεία προώθησής τους, κατ' εντολή των διεθνών δανειστών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ούτε το μέτρο της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας, που υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν το φθηνότερο σκεύασμα για τη θεραπεία των ασθενών, έχει φέρει τα επιθυμητά για την τρόικα αποτελέσματα. Οι πολίτες προτιμούν να επιβαρύνονται με τη χρηματική διαφορά, για να συνεχίσουν να καταναλώνουν τα επώνυμα, ποιοτικά σκευάσματα που τόσα χρόνια εμπιστεύονταν και να αποφύγουν τα φθηνά, ανώνυμα γενόσημα, παρά το γεγονός ότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μόλις το 23% των ασθενών αναγκάζεται να καταφύγει στα ανώνυμα σκευάσματα, που πολλές φορές διεθνώς έχει αμφισβητηθεί η ποιότητά τους, τη στιγμή που διακηρυγμένος στόχος της τρόικας είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 60% μέχρι το τέλος του 2013!

Επειδή λοιπόν, ο μεμονωμένος ασθενής απορρίπτει τα σκευάσματα αυτά, ως όχημα επιβολής των ανώνυμων γενόσημων με το «έτσι θέλω», η τρόικα έχει βρει τα δημόσια νοσοκομεία. Στο «ελεγχόμενο περιβάλλον» των νοσοκομείων, τα φθηνά γενόσημα κερδίζουν έδαφος, στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά μέσο όρο πάνω από το 56% του όγκου των φαρμάκων που χορηγούνται στους νοσηλευόμενους ασθενείς στα τμήματα και τις κλινικές του ΕΣΥ είναι γενόσημα, όταν ο στόχος ήταν να φτάσει το 50%.

Μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση των φθηνών γενόσημων στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ μικρότερη στα πανεπιστημιακά και τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Είναι προφανές ότι η τρόικα βάζει τα ανώνυμα γενόσημα από την «πίσω πόρτα», εκεί που ο ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα επιλογής και θέτει σε καθεστώς «ομηρίας» τα δημόσια νοσοκομεία, να χορηγούν φάρμακα, για τα οποία έχει ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, όπου η πολιτική της δραστικής ουσίας εφαρμόζεται επί χρόνια και έχουν γίνει φανερές οι συνέπειες.

Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, φέρεται να προειδοποίησε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης «οδηγεί σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για φαρμακευτική περίθαλψη».

Δυστυχώς, όμως, αυτός είναι ο στόχος της τρόικας και των συμφερόντων που πιθανά εξυπηρετεί και στον τομέα του φαρμάκου: αμφιβόλου ποιότητας φθηνά γενόσημα για τον ελληνικό λαό, ώστε να πλουτίζουν γιγάντιες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, που παράγουν τα σκευάσματά τους στην Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες. Η στιγμή είναι κρίσιμη για να εμποδιστεί η πορεία προς την ολοκληρωτική καταστροφή της δημόσιας υγείας.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου