Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: "Ο Σόιμπλε πήγε στη χώρα των τεμπέληδων"

Η Γερμανία δεν μπορεί να συναινέσει σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους αν δεν μπορεί να υπολογίζει πως θα της επιστραφούν.

Για πολλοστή φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να βάλει “φρένο” στα σενάρια περί πιθανής νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σενάρια που το Βερολίνο διαψεύδει σε κάθε δυνατή ευκαιρία, αλλά οι αγορές επιμένουν να διατηρούν στην επικαιρότητα.

Των νέων δηλώσεών του είχε προηγηθεί ακόμα ένα “στοπ” στη φημολογία περί “κουρέματος” από την ίδια την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Η Καγκελάριος τόνισε την Πέμπτη ότι η συζήτηση περί κουρέματος “ενδεχομένως να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς μπορεί να προκαλέσει «μαζική ανασφάλεια» στους επενδυτές της Ευρωζώνης και να θέσει υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια”. Άποψη η οποία φιλοξενείται εκ νέου το Σάββατο στα γερμανικά μίντια, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Σόιμπλε...

Με αφορμή την επίσκεψη του στη χώρα μας ο χερ Σόιμπλε επεσήμανε εκ νέου πως η ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να παράσχει υποστήριξη στην Ελλάδα, μέχρις ότου εκείνη αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές αλλά θέτει ως προϋπόθεση να συνεχίσει η χώρα να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Και σε συνέντευξή του στο Βήμα υπογραμμίζει πως για τούτο είναι αναγκαία μια διακομματική συναίνεση.

Την ίδια ώρα πάντως στη Γερμανία το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης αντιμετωπίζει τουλάχιστον με δυσπιστία τις ελληνικές δεσμεύσεις και σχολιάζοντας το ταξίδι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα κυριολεκτικά “στάζει χολή”.

Με πρώτη τη Bild που γράφει πως «Τρελάθηκαν οι Έλληνες» αναφερόμενη στον αντίκτυπο της επίσκεψης Σόιμπλε.

Ακόμα και η Süddeutsche Zeitung κυκλοφόρησε με τίτλο: Ο Βόλφγκανγκ στη χώρα των «τεμπέληδων και ανίκανων», ενώ ο τίτλος της Thüringische Landeszeitung παρέπεμπε στα ρεπορτάζ προηγούμενων ημερών που ήθελαν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να συζητά ενδεχόμενες λύσεις για το πιθανό έλλειμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας μετά το τέλος του 2013, γράφοντας πως ο Σόιμπλε «δεν είναι ο θείος από την Αμερική»...

Σύμφωνα με άλλα γερμανικά ΜΜΕ η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα ήταν “ανδραγάθημα”, καθώς ο υπουργός ήρθε «στη φωλιά του λύκου»!

Μεγαλύτερη εντύπωση πάντως από όλα τα σχετικά ρεπορτάζ κάνει το άρθρο της Süddeutsche Zeitung που παρουσιάζει την Ελλάδα ως τη χώρα των «τεμπέληδων και ανίκανων», αυτών που «ντύνουν» Γερμανούς πολιτικούς με ναζιστικές στολές και ρούχα αφέντρας. Με τον τίτλο «Οδύσσεια» ο σχολιαστής της εφημερίδας θεωρεί ότι η επίσκεψη ανήκε στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Βόφγκανγκ Σόμιπλε, που ήρθε με χρήματα, υποσχέσεις και ενθαρρυντικά λόγια.

«Τίποτα όμως δεν μπορεί να αποκρύψει ότι η επόμενη σφαγή που προσδιορίζεται χρονικά αρχές του 2014, βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας», σημειώνει η εφημερίδα. «Τότε τελειώνουν τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης και κανείς δεν ξέρει τη συνέχεια. Με ή χωρίς το ΔΝΤ; Με ή χωρίς τη Γερμανία; Θα γίνει κούρεμα; Κι αν, ναι, σε βάρος ποιων; Προβλήματα επί προβλημάτων λοιπόν. Κι όποιος ζητά γρήγορες αποφάσεις, δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται» αποφαίνεται ο σχολιαστής.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου