Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Το εβραϊκό λόμπι κατηγορεί για τις διαδηλώσεις η τουρκική ηγεσία

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι κατηγόρησε την "εβραϊκή διασπορά" ότι συμμετείχε στην οργάνωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

"Τα περιστατικά του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη σχεδιάστηκαν από την εβραϊκή διασπορά, η οποία είχε δραστικό ρόλο σε αυτό τον τομέα", δήλωσε ο Αταλάι, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Ο Αταλάι επέκρινε επίσης το ρόλο του διεθνούς Τύπου και των "ξένων δυνάμεων", των οποίων δεν ανέλυσε τη σύνθεση, για τη συμμετοχή τους στην "αποσταθεροποίηση" της Τουρκίας με το κύμα διαδηλώσεων που συγκλόνισε τη χώρα επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

"Η Τουρκία δεν είναι πια αυτή που ήταν πριν", δήλωσε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "όλος ο κόσμος γνωρίζει τι συμβαίνει".

Τις τελευταίες αυτές εβδομάδες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε την ευθύνη σε ένα "χρηματοπιστωτικό λόμπι" ή σε ένα "λόμπι συμφερόντων" το οποίο κατηγόρησε ότι αντλεί οφέλη από το κίνημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία, μια χώρα με αναπτυσσόμενη οικονομία και σημαντικό προορισμό ξένων κεφαλαίων.

Τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σε 80 πόλεις της χώρας επί τρεις εβδομάδες μετά την 31η Μαΐου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας που δημοσιεύουν οι τουρκικές εφημερίδες.

Οι διαδηλώσεις αυτές που πραγματοποιήθηκαν για να καταγγείλουν την πολιτική Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούν για αυταρχισμό και πρόθεση να "εξισλαμίσει" την τουρκική κοινωνία, στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους --τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό-- και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 8.000, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο.



ΠΗΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου