Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Κρατάει η λέσχη Μπίλντεμπεργκ τις τύχες του πλανήτη στα χέρια της;

Η λέσχη Μπίλντεμπεργκ, αναμφίβολα έχει συνδέσει το όνομα της με δεκάδες ιστορίες συνωμοσίας. Μερικοί από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη -140 στον αριθμό- ανάμεσά τους αρχηγοί κρατών, πρώην και νυν υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι μαζεύονται κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος του πλανήτη και ανταλλάσσουν κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας απόψεις για θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Στην πολύχρονη ιστορία της λέσχης ελάχιστα έχουν διαρρεύσει για το τι ακριβώς λέγεται πίσω από τις βαριές πόρτες των πολυτελέστατων ξενοδοχείων όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, εξάπτοντας με αυτό τον τρόπο τη φαντασία χιλιάδων οπαδών των σεναρίων συνωμοσίας.

Οι απαρχές της λέσχης χρονολογούνται στα μέσα του περασμένου αιώνα, συγκεκριμένα το 1954  με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Μπίλντεμπεργκ στο Όοστερμποϊκ της Ολλανδίας με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Έκτοτε και κάθε χρόνο η συνάντηση γίνεται κάθε φορά σε διαφορετικό μέρος και φέτος πραγματοποιείται από την Πέμπτη στην πόλη Γουότφορντ της Βρετανίας και θα διαρκέσει μέχρι αύριο.


Οι εκλεκτοί καλεσμένοι

Η συμμετοχή στα πεπραγμένα γίνεται αποκλειστικά με πρόσκληση. Οι καλεσμένοι, λίγοι , εκλεκτοί και… πανίσχυροι. Άνθρωποι που βρίσκονται στην πυραμίδα οικονομικών και πολιτικών θεσμών,  όπως η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ  ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιόζεφ Άκερμαν, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και εν ενεργεία υπουργοί Οικονομικών όπως ο Ισπανός, Λουίς ντε Γκίντος, και ο Βρετανός Ντέιβιντ Όσμπορν.

Το παρών δίνουν επίσης επιχειρηματίες και τραπεζίτες  - η Goldman Sachs δεν θα μπορούσε να έλειπε, καθώς επίσης και ο γνωστός και μη… εξαιρετέος Ντέιβιντ Ρόκφελερ-, πρώην πρωθυπουργοί με πρώτο και… καλύτερο τον Ιταλό Μάριο Μόντι, παλαίμαχοι πολιτικοί σαν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί, άλλα και υψηλόβαθμοι  στρατιωτικοί. Από ελληνικής πλευράς, καλεσμένοι φέτος είναι ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ειδικός απεσταλμένος της Business Europe.

Πρόκειται πραγματικά για την μάζωξη της παγκόσμιας οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ, άνθρωποι που κατέχουν θέσεις – κλειδιά στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα μέλη της οποίας θα ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα «καυτά» θέματα που απασχολούν τις κυβερνήσεις των ισχυρότερων χωρών της υφηλίου, από την οικονομική κρίση, έως τις γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται σε μία σειρά από περιοχές του πλανήτη.

Αν και λίγα γίνονται γνωστά για το τί συζητιέται σε κάθε συνάντηση καθώς δεν κρατιούνται πρακτικά, ενώ η πρόσβαση στους δημοσιογράφους δεν επιτρέπεται, εντούτοις στην ιστοσελίδα της λέσχης δημοσιεύθηκε μία «ενδεικτική» ατζέντα, πάνω στην οποία συζητήσουν οι εκλεκτοί καλεσμένοι:

Από το πως Ευρώπη και ΗΠΑ μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να περάσουν σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, έως την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη, την στροφή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.



Τα σενάρια συνωμοσίας

Η ισχύς των καλεσμένων, σε συνδυασμό με τη ρευστή ατζέντα, το καθεστώς άκρας μυστικότητας, αλλά και τα οργουελιανής έμπνευσης μέτρα ασφαλείας γύρω από τον χώρο όπου διεξάγονται οι εκάστοτε συναντήσεις είναι και οι λόγοι που πυροδοτούν τόσα σενάρια γύρω από την λέσχη Μπίλντεμπεργκ και ωθούν πολλούς να εξυφάνουν ιστορίες πολιτικής φαντασίας περί… παγκόσμιας διακυβέρνησης, προειλημμένων αποφάσεων και άλλων παρόμοιων σεναρίων συνωμοσίας.

Κάθε χρόνο την εποχή που πραγματοποιείται η ετήσια συνάντηση της λέσχης, οι απανταχού συνομοσιολόγοι βρίσκουν ευκαιρία να αναπαράγουν σενάρια όπως το ότι στις ετήσιες συνεδριάσεις της λέσχης λαμβάνονται στρατηγικής σημασίας αποφάσεις,  «ανεβοκατεβαίνουν» κυβερνήσεις και δίνονται «ντιρεκτίβες» για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν ισχυρές χώρες του πλανήτη, ενώ υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης είχε αποφασιστεί η ΝΑΤΟϊκή εισβολή στη Γιουγκοσλαβία το 1999!

Ανάμεσα σε άλλες θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουμε τη σύνδεση της λέσχης με τις βομβιστικές επιθέσεις το 2001 στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, αλλά και με τις μετέπειτα ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης.


Ο μύθος γύρω από τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ

Σε μία προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το μύθο που έχει χτιστεί γύρω από τις περιβόητες συναντήσεις, ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Ντάφι, γράφοντας για το BBC, αναφέρει: Κανένας ρεπόρτερ δεν προσκαλείται εντός των συνεδριάσεων της λέσχης και παρόλο που καταγράφονται πρακτικά, δεν σημειώνονται ονόματα… Το κενό που δημιουργείται από αυτή την απόμακρη μυστικότητα, έρχεται να το καλύψει μια θεωρία συνωμοσίας που χτίστηκε γύρω από την Λέσχη, σύμφωνα με την οποία η μοίρα του κόσμου αποφασίζεται κατά κύριο λόγο από την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.

Ο Μάρτιν Γουλφ των Financial Times – τακτικός θαμώνας των συνεδριάσεων της Μπίλντεμπεργκ χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιεύσει τίποτε γι’ αυτές- εξηγεί σε παλαιότερη δήλωσή του στο BBC πως η εχεμύθεια τηρείται ως προϋπόθεση για την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων:

Χωρίς την παρουσία του Τύπου, δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσέχουν πώς θα μεταφραστεί κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα τους. Όπως σημειώνει, πρόκειται για «μία ιδιωτική συνάντηση και όχι ένα εκτελεστικό σώμα, στο βαθμό που δεν λαμβάνονται αποφάσεις».

Και μπορεί η φήμη της λέσχης να έχει συνδεθεί κατ΄εξοχήν με παραφιλολογίες και αβάσιμα σενάρια, ωστόσο η βαρύτητα των καλεσμένων, τα θέματα που συζητούνται και κυρίως τα συμπεράσματα που εξάγονται, επηρεάζουν ως ένα βαθμό τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τα μέλη των κυβερνήσεων τα οποία συμμετέχουν στις εργασίες των συναντήσεων…



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου