Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

"Παγιδευμένα" δισεκατομμύρια στο υπέδαφος της Ελλάδας

Σε 40 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου εκτιμώνται οι ποσότητες υδρογονανθράκων που έχουν "γεννηθεί" στην ελληνική επικράτεια.

Από αυτά, το 10% "αναμένεται να έχει εγκλωβιστεί σε παγίδες και να αποτελεί τα αναζητούμενα κοιτάσματα".

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν, την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενεργειακών Βιομηχανικών Εφαρμογών και προέρχονται από τις επιστημονικές παρουσιάσεις στο συνέδριο για τις έρευνες πετρελαίου που διοργάνωσε το Σωματείο, το 2010.

Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν, επιπλέον, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πέρα από τη στατιστική αξιολόγηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, η έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων απαιτεί επενδύσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθεσαν, ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο βασικός κορμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες και, στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται στα μέσα του 2014 η προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για έρευνα, με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στην ίδια περιοχή που ολοκληρώθηκαν πέρυσι.



Ισχυρή η εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ίδιου συνεδρίου, η εξάρτηση της χώρας μας σε πετρέλαιο παραμένει ισχυρή και η κάλυψη μέρους των αναγκών μας από δικό μας πετρέλαιο αποτελεί παράγοντα εθνικής ασφάλειας. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνεται ότι η συστηματική έρευνα στα βαθιά νερά της Ανατολικής Μεσογείου οδήγησε σε σημαντικές ανακαλύψεις στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην Κύπρο και το Λίβανο.

Επίσης, στην περιοχή NEMED του Δέλτα του Νείλου ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα αερίου σε βάθος 2.400 μ. και υπάρχουν, τονίστηκε, "βάσιμες γεωλογικές ενδείξεις ότι οι ίδιοι ερευνητικοί στόχοι της παραχώρησης NEMED εκτείνονται και στη λεκάνη του Ηροδότου που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της, μέρος της οποίας ανήκει στα οικονομικά νερά της Ελλάδας και φαίνεται να έχει υψηλό δυναμικό σε υδρογονάνθρακες".

Αναφέρθηκε, τέλος, ότι μεγάλο ενδιαφέρον για τις έρευνες παρουσιάζεται στα βαθειά νερά του Ιονίου πελάγους, με βάση τη σύγκριση των αποτελεσμάτων σε αντίστοιχους γεωλογικούς σχηματισμούς της Ιταλίας και Αδριατικής, γενικότερα.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενεργειακών Βιομηχανικών Εφαρμογών θα είναι ανεξάρτητος φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει πλατφόρμα συνάντησης επιχειρήσεων, εργαζομένων, καθηγητών, τεχνοκρατών, Πολιτείας κλπ. για την επιστημονική αντιμετώπιση των προβλημάτων του χώρου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται να λειτουργήσει σε δύο μήνες.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου