Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης είναι τα Ελληνόπουλα

Τα υψηλότερα επίπεδα υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας εντοπίζονται στην Ελλάδα, με περισσότερα από 4 στα 10 παιδιά να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα (ποσοστό 44%, εκ των οποίων 11,2% είναι παχύσαρκα), ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας βρέθηκαν στο Βέλγιο (16,9%, εκ των οποίων 3,7% ήταν παχύσαρκα).

Αυτό προκύπτει από μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Energy σε μαθητές ηλικίας 10-12 ετών, σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, Βέλγιο, Ελλάδα, Ουγγαρία Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία και Ισπανία. Άλλο ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα της μελέτης είναι αυτό που αφορά την περίμετρο της μέσης (μέγεθος που παρακολουθούν οι επιστήμονες του κλάδου της υγείας), με τη χώρα μας να έχει επίσης μια θλιβερή πρωτιά, συγκεντρώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ τα χαμηλότερα εμφανίζουν η Ολλανδία και το Βέλγιο.
 
Εντυπωσιακές ήταν και οι διαφορές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των μικρών παιδιών: οι μικροί μαθητές σε Νορβηγία και Ολλανδία αφιερώνουν, κατά μέσο όρο, πάνω από 40 λεπτά την εβδομάδα, προκειμένου να πάνε με το ποδήλατο στο σχολείο, ενώ τα παιδιά από την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Ισπανία μόλις 7 λεπτά.
  
Όσον αφορά στη συμμετοχή σε αθλήματα και πάλι τα παιδιά στη Νορβηγία αποδείχτηκαν τα πλέον «ενεργά», ακολουθούμενα από τους μικρούς μαθητές σε Σλοβενία και Ουγγαρία.

  
Αθώοι οι συνήθεις διατροφικοί ύποπτοι  
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα ευρήματα για τις διατροφικές συνήθειες και την παχυσαρκία, καθώς αθώοι βρίσκονται οι συνήθεις ύποπτοι όπως τα αναψυκτικά. Οι συντάκτες της μελέτης, αξιολογώντας τα σχετικά ευρήματα, επιβεβαίωσαν, για άλλη μια φορά, ότι η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, το οποίο κάθε άλλο παρά σχετίζεται μόνο με συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές των παιδιών.
  
Εντοπίζοντας σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της μελέτης, οι συντάκτες της επιμένουν ότι η παιδική παχυσαρκία επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, που διαμορφώνουν το ενεργειακό ισοζύγιο των παιδιών,όπως ο τόπος διαμονής ή το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και το φύλο τους.
  
Για παράδειγμα, δεν αποδεικνύεται κανένας συσχετισμός μεταξύ παιδικής παχυσαρκίας και κατανάλωσης αναψυκτικών, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη. Από το ερευνητικό έργο των συντακτών της μελέτης, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, έχοντας, ωστόσο, τη μικρότερη κατανάλωση αναψυκτικών από παιδιά.
  
Στον αντίποδα, το Βέλγιο έχει να επιδείξει τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία, αν και κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αναψυκτικών από ανηλίκους. Για του λόγου το αληθές η υψηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών εντοπίστηκε στην Ολλανδία,όπου κατά μέσο όρο 700 ml/ ημέρα καταναλώνονται από τα αγόρια και 565 ml από τα κορίτσια, με την Ουγγαρία να ακολουθεί (608 ml στα αγόρια και 496 στα κορίτσια) και το Βέλγιο να έπεται (502 ml σε αγόρια και 408 ml στα κορίτσια).
  
Η δε χαμηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών βρέθηκε στην Ελλάδα, τη χώρα -όπως παρατηρούν οι συντάκτες της μελέτης- με τα υψηλότερα ποσοστά υπερβολικού βάρους και παιδικής παχυσαρκίας, με 139 ml σε αγόρια και 92 ml στα κορίτσια. Στο πλαίσιο του πως επηρεάζει ο τρόπος ζωής τα επίπεδα παχυσαρκίας, η παράλειψη του πρωινού, τέλος, ήταν άλλη μια διατροφική συμπεριφορά που απασχόλησε τους ερευνητές.
  
Τα χαμηλότερα ποσοστά στον εν λόγω δείκτη έχουν οι Ισπανίδες μαθήτριες (12%), ενώ τα υψηλότερα (52%) τα αγόρια στη Σλοβενία, που παρακάμπτουν το πρωινό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
       
Η παράλειψη του πρωινού στα παιδιά, κατά τους ερευνητές, συνδέεται στενά με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων σε τέσσερις από τις επτά χώρες που εξετάστηκαν (Βέλγιο, Ελλάδα, Σλοβενία και Ισπανία).



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου