Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και την Μέρκελ - Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ουάσινγκτον - Βερολίνου

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για τις παρακολουθήσεις.

Από την αμερικανική κατασκοπεία δεν φαίνεται να γλίτωσε ούτε η Α. Μέρκελ, αποκαλύπτει το Spiegel.

Τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας παρακολουθεί κάθε μήνα στη Γερμανία η αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA, σύμφωνα με δημοσίευμα στο αυριανό τεύχος του περιοδικού DER SPIEGEL.

Στόχος αυτής της κατασκοπείας είναι όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση, αλλά, όπως πιθανολογείται, και η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Επικαλούμενο έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, το περιοδικό συμπεραίνει, ότι «η παρακολούθηση γίνεται με την έγκριση του Λευκού Οίκου».

Χώρες «δεύτερης» και «τρίτης κατηγορίας»

Το Σπίγκελ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, στον ΟΗΕ, ακόμα και στις Βρυξέλλες.

Ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής κατασκοπείας σχετίζεται με το γεγονός ότι μαζί με 30 περίπου άλλες χώρες συγκαταλέγεται σε μια ομάδα «εταίρων της τρίτης κατηγορίας, τις οποίες μπορεί και παρακολουθεί όπως έχει ισχυριστεί η ίδια η NSA. Σύμφωνα με απόρρητο ντοκουμέντο το οποίο επικαλείται το SPIEGEL, εξαίρεση αποτελούν οι εταίροι της “δεύτερης κατηγορίας”: η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Η δημοσίευση των νέων στοιχείων, που καθιστούν τη Γερμανία στόχο νούμερο ένα της αμερικανικής κατασκοπείας στην ΕΕ, δημιουργούν μια νέα κατάσταση. Το βέβαιο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον την ευχέρεια να χειριστεί το όλο θέμα με την Ουάσιγκτον «κεκλεισμένων των θυρών».

Σε μία πρώτη αντίδραση μέλους της κυβέρνησης, η υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σνάρενμπεργκερ, δηλώνει ότι αν πράγματι ευσταθούν τα δημοσιεύματα, τότε η δραστηριότητα της αμερικανικής κατασκοπείας στη Γερμανία θυμίζει “συμπεριφορά μεταξύ εχθρών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου”. Η ίδια επισήμανε ότι «ξεπερνά κάθε όριο το ότι οι φίλοι μας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους σαν εχθρούς».
 



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου