Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Αλλάζουν τα δεδομένα στην Κύπρο: Η εξόρυξη φυσικού αερίου ξεκινά το 2016!

Mετά από μία διετία απαράδεκτων καθυστερήσεων και εγκληματικών - όπως αποδείχθηκε - κωλυσιεργιών και βέβαια αφού "δέθηκε" και η Κύπρο, επισπεύδεται η εξόρυξη υδρογονανθράκων από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy κατά δύο ολόκληρα χρόνια

Ήδη κατατέθηκε πρόταση της Noble να αρχίσει γρηγορότερα η παραγωγή φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και να ξεκινήσει η μεταφορά του στην Κύπρο με διασωλήνωση!

Πότε; Το ... 2016, σε δυόμιση ή τρία χρόνα από σήμερα, αντί για το 2018 που σχεδιαζόταν αρχικά. Η Noble για τον σκοπό αυτό θα μεταφέρει ειδική πλατφόρμα από τις ΗΠΑ.

Την πρόταση επιβεβαίωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Σόλωνας Κασίνης, ο οποίος είπε ότι "το φυσικό αέριο θα αρχίσει να φθάνει στην Κύπρο το 2016, αντί το 2018, όπως αρχικά έχει προγραμματιστεί και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "Η λύση αυτή είναι προσφορότερη και το κόστος πιο χαμηλό. Με τον τρόπο αυτό, είπε, θα εξυπηρετηθεί πολύ η ηλεκτροπαραγωγή και θα μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού".

Σε αυτή την φάση δεν έχει απαντηθεί ακόμα το αν θα προλάβουν να έχουν κατασκευάσει το εργοστάσιο παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και το αν θα περιοριστεί η παραγωγή (πράγμα απίθανο) μόνο για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του νησιού.

Μαζί με την εξόρυξη του φυσικού αερίου θα αρχίσει σταδιακή εξόρυξη και του πετρελαίου που έχει εντοπιστεί το οποίο θα καλύψει όλες τις ανάγκες της Κύπρου και αρκεί για να καλύψει και σημαντικό μέρος των ελληνικών ενεργειακών αναγκών.

Το βέβαιο είναι ότι δικαιώνονται όλοι όσοι υποστηρίζουν στην Ελλάδα (το defencenet.gr από την αρχή του 2010 το έχει τονίσει αυτό, πριν ακόμα επισημποιηθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων) ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα η χώρα στο πρόγραμμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων της.

Η Ελλάδα μπορεί σε 48 μήνες από σήμερα να προχωρήσει σε έναρξη εξορύξεων αν καταρτιστεί ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα και η πρτίπτωση της Κύπρου το αποδεικνύει. Η έναρξη εξορύξεων θα γίνει ακριβώς 48 μήνες μετά τον εντοπισμό των κοιτασμάτων και αφού χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια, Κύριος οίδε για πιο λόγο (αν αι όλοι τον υποψιάζονται πλέον).

Το θέμα είναι να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις έρευνες και να ολοκληρωθούν. Με υπουργός προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ (Γ.Μανιάτη) έχει κανείς κάποια αμφιβολία ότι θα εξυπηρετηθούν αλλότρια και όχι εθνικά συμφέροντα;

Oπως συνέβη και στην Κύπρο που η κατάσταση έφτασε εκεί που έφτασε γιατί σαμποταρίστηκε η επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα επέτρεπε τιτλοποίηση των κοιτασμάτων και θα διέσωζε την Κύπρο από το όνειδος της κατάσχεσης των καταθέσεων.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου