Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών παίρνει μπροστά η κατασκευή τεμένους στον Βοτανικό

Το δρόμο για την κατασκευή του πρώτου μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα άνοιξε ο Σταύρος Καλογιάννης. Με σημερινή του απόφαση ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης 946.000 ευρώ για τη δημοπράτηση – με ανοικτή διαδικασία – της κατασκευής τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού.

Λόγω της κακής στατικής κατάστασης της στέγης του κτιρίου επετράπη κατά παρέκκλιση να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μόνο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες (από πτυχίο τέταρτης τάξης και άνω). Η διεξαγωγή του διαγωνισμού θα γίνει από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Κτιριακών εγκαταστάσεων (ΕΥΔΕΚ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, υπενθυμίζει ότι η χωροθέτηση του Τεμένους στον Βοτανικό έγινε με τον νόμο 4014/2011 με τον οποίο καθορίστηκε η εγκατάσταση και η κατασκευή του λατρευτικού χώρου, περιλαμβανομένων και των απαραίτητων κτιρίων υποστηρικτικών λειτουργιών (χώροι υγιεινής κ.λπ.), σε τμήμα δημοσίου ακινήτου μέσω της κατάλληλης προς τούτο μετασκευής υφιστάμενων κτιρίων.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, με το οποίο θα δοθεί διέξοδος στους μουσουλμάνους της πρωτεύουσας για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» η χωρητικότητα του τζαμιού θα είναι 350 ατόμων. Θα αξιοποιηθεί το κεντρικό κτίριο του οικοπέδου, όπου στεγαζόταν το βασικό συνεργείο. Το κέλυφος του κτιρίου δεν θα γκρεμιστεί αλλά θα αναμορφωθεί, με επένδυση από μεταλλικό σκελετό και μόνωση. Το ιερό θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει προσανατολισμό προς τη Μέκκα, ενώ δεν θα κατασκευαστεί μιναρές.

Στους εξωτερικούς χώρους θα δημιουργηθεί αυλή, που θα χρησιμοποιείται για λατρευτικούς σκοπούς όταν ο εσωτερικός χώρος θα είναι πλήρης, καθώς και χώροι πρασίνου. Τα υπόλοιπα τέσσερα κτίρια θα γκρεμιστούν και δίπλα στον κεντρικό χώρο θα κατασκευαστούν βοηθητικοί χώροι του τζαμιού (π.χ. τουαλέτες) και τα γραφεία του ιμάμη και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ισλαμικού τεμένους, η οποία θα είναι επταμελής και θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπ. Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, πανεπιστημιακούς εγνωσμένου κύρους και δύο εκπροσώπους των μεγάλων κοινοτήτων μουσουλμάνων στη χώρα.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο 3512, που ψηφίστηκε το 2006, η Διοικούσα Επιτροπή είναι το νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαχείριση του λατρευτικού χώρου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου