Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Παραιτήθηκε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος

Την πρόθεση του Βενέδικτου του ΙΣτ' να παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε το Βατικανό, καθώς ο ποντίφικας αποφάσισε να κατεβεί από την Αγία Έδρα λέγοντας πως δεν έχει πλέον τη δύναμη να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Η εκλογή του νέου προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα (31 Μαρτίου).

Ο Πάπας Βενέδικτος, είναι διάδοχος του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου, από τον Απρίλιο του 2005 και είναι ο πρώτος που παραιτείται εδώ και σχεδόν 600 χρόνια (1415 μ.Χ.).

«Για να εκπληρώσω την αποστολή μου χρειάζεται δύναμη πνεύματος και σώματος. Μια δύναμη που τους τελευταίους μήνες, έχει εξασθενίσει σε τέτοιο σημείο που θα πρέπει να αποδεχθώ την αδυναμία μου για να εξασκήσω επαρκώς  τα καθήκοντά μου» αναφέρει ο Πάπας Βενέδικτος στην ανακοίνωσή του.

Όπως δηλώνει το Βατικανό, η περίοδος μεταξύ της παραίτησης και της εκλογής νέου Πάπα θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα συνεδριάσουν σχετικά οι Καρδινάλιοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η θέση θα μείνει κενή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, ο νέος Πάπας θα μπορούσε να έχει εκλεγεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, πριν δηλαδή από το Πάσχα.

Η Αγία Έδρα διαψεύδει τα περί ασθένειας του Ποντίφικα, ενώ ο Λομπάρντι, είπε ότι απόφαση του Πάπα τους εξέπληξε, σημειώνοντας ότι ούτε οι στενοί του συνεργάτες δεν γνώριζαν για την απόφασή του την οποία χαρακτήρισε «ελεύθερη» και σε πλήρη συμφωνία με τον εκκλησιαστικό νόμο.

«Δεν παραιτείται εξαιτίας δυσκολιών στον παπισμό και δεν φοβάται σχίσμα μετά την παραίτησή του» είπε ο Λομπάρντι, συμπληρώνοντας ότι ο Βενέδικτος θα μεταβεί μετά την αποχώρησή του σε θερινή κατοικία κοντά στην Ρώμη και στην συνέχεια σε κατάλυμα στο Βατικανό.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «κεραυνός εν αιθρία» από τον καρδινάλιο Άντζελο Σοντάνο. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, δήλωσε ότι έμαθε τα νέα για την παραίτηση «με βαριά καρδιά αλλά πλήρη κατανόηση».

Το κρατικό κανάλι France Television μετέδωσε εικόνες από τον καθεδρικό της Notre Dame στο Παρίσι, όπου πιστοί σοκαρισμένοι ξέσπασαν σε δάκρυα στο άκουσμα της είδησης.

Το γεγονός της παραίτησης είναι πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο.

Το BBC φιλοξενεί αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα, κάνοντας λόγο: «Ο Πάπας Βενέδικτος και η παραίτηση - σοκ».

Το CNN έχει κεντρικό άρθρο με τίτλο: «Ο Πάπας Βενέδικτος XVI παραιτείται: Η προχωρημένη ηλικία του τον αναγκάζει να σταματήσει».

H ιταλική Corriere della Serra αναφέρει: «Ο Πάπας παραιτείται: "Φεύγω για το καλό της Εκκλησίας"».

Το Γερμανικό περιοδικό Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει: «Το Βατικανό υποκλίνεται- Επιβεβαιώνει ότι ο Πάπας παραιτείται».

Σεβασμός στα μηνύματα των ηγετών για τον Πάπα

Συγκίνηση, λύπη, έκπληξη, σεβασμός στην πράξη του και αναγνώριση της τόλμης του Πάπα κυριαρχούν στα μηνύματα πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών ανά τον κόσμο για την παραίτηση-σοκ του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Απεριόριστο σεβασμό για το μεγάλο θάρρος του Πάπα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο άκουσμα της παραίτησης του ποντίφικα. Στη γενέτειρα του του Πάπα Βενέδικτου, η Γερμανίδα καγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελ, εξέφραζε την ίδια στιγμή μεγάλη συγκίνηση για την παραίτηση, επιλογή η οποία όπως υπογράμμισε χαίρει του απόλυτου σεβασμού της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως ο Πάπας «θα λείψει ως πνευματικός ηγέτης σε εκατομμύρια ανθρώπους». Ευχήθηκε το καλύτερο στον ποντίφικα, λέγοντας ότι εργάστηκε χωρίς διακοπή για τη ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Αγίας Έδρας.

Το σεβασμό του στον απόλυτο βαθμό για την επιλογή του Πάπα εξέφρασε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κάνοντας λόγο για μία επιλογή ανθρώπινη σε σχέση με μία επιθυμία που πρέπει να γίνει σεβαστή.

Πολύ συγκινημένος από αυτή την αιφνίδια ανακοίνωση δήλωσε ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, τονίζοντας πως πρόκειται για κίνηση ιστορικής σημασίας, μία εξαιρετικά σπάνια απόφαση που δεν λαμβάνεται από έναν Πάπα φυσικά από αδυναμία. Για μία κίνηση καινοτομίας για το μέλλον μίλησε από πλευράς του ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι Τζάστιν Ουέλμπι, δήλωσε ότι ενημερώθηκε με «βαριά καρδιά, αλλά με απόλυτη κατανόηση» για την απόφαση του Πάπα να αφήσει τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι επιτέλεσε την αποστολή του με μεγάλη αξιοπρέπεια, ενόραση και θάρρος.

Ο επικεφαλής ραβίνος του Ισραήλ Γιόνα Μέτζγκερ εξήρε από πλευράς του τον Πάπα για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε ήταν καλύτερες οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βατικανού.





Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πάπα

    Αγαπητοί Αδελφοί,

    Σας έχω συγκαλέσει σε αυτό το εκκλησιαστικό συμβούλιο, όχι μόνο για τις τρεις αγιοποιήσεις, αλλά και να σας γνωστοποιήσω μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας. Αφού εξέτασα επανειλημμένως τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω καταλήξει στο βέβαιο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι πλέον αρκετές για την σωστή άσκηση των καθηκόντων μου.

    Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το λειτούργημα, εξαιτίας της πνευματικής του φύσης, πρέπει να υπηρετείται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά επίσης με προσευχή και πόνο. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, ο οποίος υφίσταται τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και συγκλονίζεται από ερωτήματα μεγάλης συνάφειας για τη ζωή της πίστης, προκειμένου να κηρύττει κανείς το Ευαγγέλιο, απαιτείται πνευματική και φυσική δύναμη, δύναμη που τους τελευταίους μήνες, σε μένα, έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να αναγνωρίσω την ανικανότητά μου να εκπληρώσω επαρκώς το λειτούργημα που μου έχει ανατεθεί.

    Για το λόγο αυτό, και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σοβαρότητα της πράξης αυτής, με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι παραιτούμαι από το αξίωμα του Επισκόπου της Ρώμης, του διαδόχου του Αγίου Πέτρου, που μου ανατέθηκε από τους καρδιναλίους στις 19 Απριλίου 2005, με τέτοιο τρόπο, ώστε από τις 28 Φεβρουαρίου 2013, στις 20:00, η ​​έδρα της Ρώμης, η έδρα του Αγίου Πέτρου, θα είναι κενή και ένα κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Ποντίφικα θα πρέπει να συγκληθεί από εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα.

    Αγαπητοί Αδελφοί, σας ευχαριστώ θερμά για όλη την αγάπη και την εργασία με την οποία με στηρίξατε στο έργο μου και ζητώ συγχώρεση για όλα τα ελαττώματα μου. Και τώρα, ας εμπιστευτούμε την Ιερή Εκκλησία στην φροντίδα του Ανωτάτου Ποινέμα μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού και ας ικετεύσουμε την Παναγία, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους Καρδιναλίους Πατέρες με την μητρική μέριμνα της, στην εκλογή νέου Προκαθημένου. Όσον αφορά τον εαυτό μου, θα ήθελα επίσης να υπηρετήσω με αφοσίωση τον Ιερό Ναό του Θεού στο μέλλον μέσα από μια ζωή αφιερωμένη στην προσευχή.

    Από το Βατικανό, 10 Φεβρουαρίου 2013
    Πάπας Βενέδικτος 16ος




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου