Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Για ποιό λόγο «κατεβαίνει» o ρωσικός στόλος στην Μεσόγειο Θάλασσα

Στην Ανατολική Μεσόγειο κατευθύνονται πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας με επικεφαλής το καταδρομικό «Moskva». Στο ίδιο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής  έχουν προωθηθεί μοίρες του Βόρειου Στόλου και του Στόλου της Βαλτικής Θάλασσας της Ρωσίας αναφέρει το «Voice of Russia».


Νωρίτερα διέσχισε τα Στενά του Βοσπόρου το μεγάλο αποβατικό πλοίο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Saratof». Μοίρα πλοίων του Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού με επικεφαλής των μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο «Marsal Saposnikof» δεν απέχει πολύ από τον Περσικό Κόλπο. Σε περίπτωση ανάγκης ο στολίσκος αυτός μπορεί γρήγορα να διασχίσει τη Διώρυγα του Σουέζ και να βρεθεί επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για ποιο λόγο εκδηλώνεται αυτή η δραστηριότητα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού; Πρόκειται για ένα συμβολικό παρών, μια επίδειξη της ρωσικής ισχύς στις ακτές της κατασπαραγμένης  από τον εμφύλιο πόλεμο Συρίας; Τίποτα απο όλα αυτά, τα οποία γράφονται συχνά σε δυτικά και τουρκικά ΜΜΕ, και σύμφωνα με αυτά  «υποτίθεται» η Μόσχα προτίθεται να εφαρμόσει ένα σχέδιο απομάκρυνσης Ρώσων πολιτών ή ακόμη και να φυγαδεύσει από τη Συρία τον πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ. Ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις φήμες, όπως και την ύπαρξη ενός «μυστικού αμερικανο-ρωσικού σεναρίου».


Την ίδια στιγμή πολλοί έστρεψαν την προσοχή τους στο ότι την παραμονή της εμφάνισης στη Μεσόγειο των ρωσικών πολεμικών πλοίων οι ΗΠΑ απέσυραν από εκεί το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το αποβατικό ελικοπτεροφόρο «Ivozima» και δύο αντιτορπιλικά. Αυτή η απόφαση ερμηνεύθηκε από τον Λευκό Οίκο ως ανάγκη «να μειωθεί η ένταση στην περιοχή». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Μπραχίμι, «η κατάσταση στη Συρία αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο για το συριακό λαό, αλλά και για τις γειτονικές χώρες και τον κόσμο συνολικά».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μπραχίμι, στη χώρα αυτή «εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης δρουν και εξτρεμιστικές ομάδες».


Σε αυτό το πλαίσιο προκαλεί ενδιαφέρον η αποφασιστικότητα, με την οποία δρουν στο Μαλί οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων. Και μάλιστα δρουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αυτό γεννά σκάψεις ότι οι θέσεις των δυτικών χωρών  και  της Ρωσίας σχετικά με τις προοπτικές της συριακής διευθέτησης αρχίζουν να προσεγγίζουν η μία την άλλη λόγω του φόβου ότι σε αντικατάσταση του καθεστώτος Άσαντ στη Δαμασκό θα έλθουν παρόμοιες πολιτικές καταστάσεις , όπως στο Μάλι, εξτρεμιστικές  ισλαμικές ομάδες.

Το γεγονός της παρουσίας της «Αλ Κάιντα» στη Συρία επιβεβαίωσε σε συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Τι θα γίνει όμως με την Τουρκία; Όπως σημειώνει το Haberturk, η Άγκυρα οφείλει τώρα να ερμηνεύσει με ορθό τρόπο τη ρωσική θέση σχετικά με το Συριακό ζήτημα και την ενίσχυση της παρουσίας του ρωσικού πολεμικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως συστήνει το Haberturk, η τουρκική διπλωματία είναι καιρός να προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα προς την πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του διεθνούς διπλωματικού πλαισίου.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου