Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Οι Βρετανοί προκαλούν με τον Μέγα Αλέξανδρο

Μουσείο της... ντροπής! Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίζει κανείς πλέον το Βρετανικό Μουσείο, που συνεχίζει να προκαλεί την ίδια την Ιστορία, επιμένοντας να προσβάλλει με τον πιο επαίσχυντο τρόπο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Κι αυτήν τη φορά δεν ήταν τα κλεμμένα από τον λόρδο Ελγιν Μάρμαρα του Παρθενώνα που συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά η διοργάνωση ομιλίας ενός καθηγητή του πανεπιστημίου του Νιούκασλ για τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Μέγας Αλέξανδρος: Ο κατακτητής του κόσμου φορούσε φουστάνια;» θα ήταν το θέμα της χθεσινής ομιλίας του καθηγητή Τόνι Σπάφορντ στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Μία ομιλία-απάντηση στο ερώτημα που ουσιαστικά τέθηκε πριν από αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα το 2004, όταν ο Ολιβερ Στόουν στη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή «Αλέξανδρος» περιέγραφε τον Μακεδόνα στρατηλάτη περίπου ως bisexual! Οπως ανέφερε δε για το θέμα και η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου, ο Σπάφορντ «χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη συλλογή του μουσείου πρόκειται να φτάσει σε συναρπαστικά συμπεράσματα για τη βασιλεία του Αλεξάνδρου, όπως και για την ελεγχόμενη εσφαλμένη ανάγνωση της εικόνας του από σύγχρονους εχθρούς του».

Η ουσία πάντως είναι ότι το «καυτό» κατά τον Βρετανό καθηγητή ερώτημα παραμένει το αν τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος ντυνόταν σαν... αρχαία Ελληνίδα θεά. Επίσης γνωστό είναι ακόμη και το ότι ο Τόνι Σπάφορντ δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τις ενδυματολογικές επιλογές του Μακεδόνα κατακτητή. Παλιότερα ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Νιουκάσλ υποστήριξε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, την περίοδο κατά την οποία είχε καταλάβει την Περσία, αποτυπώθηκε επάνω σε διάφορα έργα τέχνης ως κυνηγός επάνω σε άρμα και με τόξο, ντυμένος ακριβώς όπως οι Πέρσες.

Ορισμένοι, όπως ο σύγχρονος και κατήγορος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Εφιππος από την Ολυνθο, υποστήριζαν ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς αρεσκόταν να ντύνεται σαν τη θεά Αρτεμη και προφανώς ο ισχυρισμός αυτός μεγαλοποιήθηκε και στην πορεία αλλοιώθηκε από κάποιους που, εξαιτίας του συγκεκριμένου λόγου, έφτασαν τελικά να θεωρούν τον Μέγα Αλέξανδρο.... bisexual.

Παρά τη νέα, γεμάτη ιστορικές ανακρίβειες επίθεση που δέχεται από τον Σπάφορντ το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εντυπωσιακό στοιχείο της διάλεξης που θα γινόταν χθες το βράδυ στο Βρετανικό Μουσείο είναι το γεγονός ότι τα εισιτήρια εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού.






Στρατιωτική διάνοια παρά το νεαρό της ηλικίας του

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας, ο Βασιλεύς των Μακεδόνων υπήρξε ο σπουδαιότερος Ελληνας στρατηγός στην Ιστορία του ελληνικού έθνους, αφού κατάφερε σε ηλικία μόλις 33 ετών να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (4ος αιώνας π.Χ.). Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας τον Ιούλιο του 356 π.Χ. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Πέθανε στη Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β', στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 11 μηνών. Ολοκλήρωσε την ενοποίηση των αυτόνομων ελληνικών πόλεων-κρατών της εποχής και κατέκτησε σχεδόν όλο τον γνωστό τότε κόσμο (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κ.λπ.), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας.

Οταν δολοφονήθηκε ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος ήταν μονάχα 20 ετών και φαινόταν τρωτός. Μολαταύτα, κινήθηκε γρήγορα εξουδετερώνοντας όλους τους πιθανούς διεκδικητές του θρόνου, τον οποίο και κατέλαβε. Το φθινόπωρο του 336 το συνέδριο της Κορίνθου τον ανακήρυξε, όπως είχε ανακηρύξει και τον Φίλιππο, «στρατηγό αυτοκράτορα της Ελλάδος» για την εκστρατεία εναντίον των Περσών, την οποία είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει όταν ανέβηκε στον θρόνο.

Την άνοιξη του 334 π.Χ. πέρασε τον Ελλήσποντο με στρατό 30.000 πεζών και 5.000 και πλέον ιππέων, ενώ ο στόλος του απαρτιζόταν από 160 πλοία. Οι προμήθειες έφταναν για 30 μέρες και οι οικονομικοί πόροι ανέρχονταν περίπου στα 70 χρυσά τάλαντα.

Η στρατιωτική δύναμη ήταν ομολογουμένως μικρή σε σχέση με τα σχέδια του Αλεξάνδρου. Οι Πέρσες, με την απέραντη αυτοκρατορία τους που περιλάμβανε πολλούς λαούς και φυλές, θα μπορούσαν να αντιπαρατάξουν πολύ μεγαλύτερο στρατό. Αλλά αυτό ήταν και το στρατιωτικό μεγαλείο του. Ο Αλέξανδρος βασιζόταν στην ταχύτητα και την τόλμη. Κατανόησε με αξιοθαύμαστη ενάργεια τις σημερινές στρατιωτικές αρχές της οργάνωσης, της κινητοποίησης, της άμεσης δράσης και, περισσότερο απ' όλα, της έγκαιρης συγκέντρωσης των στρατιωτικών δυνάμεων. Ενα από τα αξιώματά του ήταν «Βάδιζε χωριστά και πολέμα ενωμένος». Η ήττα των Περσών άνοιξε τον δρόμο στον Αλέξανδρο για την κατάκτηση όλης της Μικράς Ασίας, του Λιβάνου και της Συρίας, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου και τελικά της Ινδικής χερσονήσου.

Το 324 π.Χ. άρχισε να οργανώνει τον περίπλου της Αραβίας και την εξερεύνηση των ακτών της βόρειας Αφρικής. Λίγο πριν από την αναχώρηση για την Αραβία, συμμετείχε σε συμπόσιο έπειτα από το οποίο εκδήλωσε πυρετό, που διήρκεσε και τις επόμενες ημέρες, αναγκάζοντάς τον να μεταθέσει την ημερομηνία αναχώρησης. Επειτα από μια σύντομη βελτίωση της υγείας του κατέρρευσε ξανά. Υστερα από δύο ημέρες, στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ., πέθανε. Λίγο πριν πεθάνει ρωτήθηκε σε ποιον αφήνει την βασιλεία του και απάντησε «τῷ κρατίστῳ», δηλαδή «στον δυνατότερο».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου