Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Από τη συλλογή αποδείξεων, στις κάρτες με τα... δώρα

Αμερικανικό μοντέλο για την πάταξη της φοροδιαφυγής υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών. Προτεραιότητα στο πλαστικό χρήμα. Αποτυχημένο το μέτρο συλλογής αποδείξεων.
 
Νέο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με έμφαση στις συναλλαγές μέσω κάρτας και εγκατάλειψη του συστήματος συλλογής αποδείξεων, το οποίο κρίνεται αποτυχημένο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να υιοθετήσει το αμερικανικό μοντέλο φορολόγησης, με φορομπόνους, εκπτώσεις και συμμετοχή σε κληρώσεις με δώρα για όσους φορολογούμενους επιλέγουν να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο αμερικανικό σύστημα ο φόρος εισοδήματος επιβάλλεται μόνο στο μέρος του εισοδήματος που δεν καταναλώνεται ή δεν επενδύεται. Έτσι, αν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 40.000 ευρώ και στη διάρκεια του έτους έχει δαπανήσει 30.000, ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθεί στη διαφορά των 10.000 ευρώ, με έναν χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 10% ή ακόμα και χωρίς φόρο.




Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

1. Ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, αυτή τη φορά το σύστημα είναι σχεδόν έτοιμο και εκτιμάται ότι από το φθινόπωρο

2. Φοροκίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος. Ο φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα θα έχει μεγάλο μπόνους. Έτσι, όσοι βοηθούν στην αποτύπωση κάθε συναλλαγής, θα κερδίζουν μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%. Παράλληλα, με τον κωδικό απόδειξης θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών, με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή ακόμα και μετρητά.

3. Συμμετοχή των τραπεζών. Δεδομένου ότι στην περίπτωση πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, τα χρήματα αποδίδονται από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με τις οποίες έγινε η συναλλαγή, η ίδια η τράπεζα θα παρακρατεί τον ΦΠΑ και στη συνέχεια θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Στη συνέχεια, θα αποδίδει το ποσό της συναλλαγής πλην ΦΠΑ, στις επιχειρήσεις και έτσι θα κόβεται κάθε δυνατότητα να εισπράττουν οι επιχειρήσεις τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο.



Το φιάσκο με τις αποδείξεις

Σύμφωνα με "Τα Νέα", το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ισχύον σύστημα συλλογής αποδείξεων απέτυχε.

Όταν ίσχυε το μπόνους της επιστροφής φόρου για όσους μάζευαν περισσότερες αποδείξεις, οι επιστροφές φόρου εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Όταν κόπηκε το μπόνους, άρχισαν οι ανταλλαγές αποδείξεων και οι αποδείξεις μαϊμού.

Επίσης, το υπουργείο εκτιμά ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι, έχουν φουσκώσει στις δηλώσεις τους το ύψος των αποδείξεων που έχουν συλλέξει, καθώς είναι πρακτικά αδύνατον αν ελεγχθεί αν λένε την αλήθεια.
 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου