Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Τριπλή έρευνα για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα

Η Αθήνα ακολουθεί τα βήματα της Λευκωσίας, με διεθνή διαγωνισμό για τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες εκτάσεις (Πατραϊκός - Κατάκολο) αλλά και στην ξηρά (Ιωάννινα).

Ανοίγει ο... δρόμος για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην Ελλάδα. Χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης προκήρυξαν τα τρία πρώτα «οικόπεδα» για εξόρυξη υδρογονανθράκων, τα οποία μέσα στο 2012 αναμένεται να ανέλθουν σε 10 με 15.

Η «Αθήνα» ακολουθεί τα βήματα της «Λευκωσίας» και χθες έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση του διεθνούς διαγωνισμού, με την οποία ξεκινά ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)» και «Κατάκολο» και στη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα».

Οι εκτιμήσεις σε απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου και στα τρία «οικόπεδα» είναι γύρω στα 250 εκατ. βαρέλια, ίσως και 300 εκατομμύρια. Είναι δηλαδή τρεις «Πρίνοι»... Η αξία των κοιτασμάτων αυτών, εφόσον τα επιβεβαιώσουν και τα γεωτρύπανα, είναι στα 25 δισ. δολάρια σε βάθος 15 και 20 ετών. Με τον διαγωνισμό που βγήκε χθες στον «αέρα» καλούνται διεθνείς κι εγχώριες εταιρείες να υποβάλουν μέχρι και τις 2 Ιουλίου προσφορές για τη συμμετοχή τους στις έρευνες. Το κίνητρο που προσφέρει το ελληνικό Δημόσιο είναι η χαμηλή φορολόγηση εισοδήματος 20% συν 5% που είναι ο περιφερειακός φόρος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την προκήρυξη, τα μισθώματα που θα καταβάλουν οι επενδυτές στο Δημόσιο θα κυμαίνονται μεταξύ 2% και 20% επί της ποσότητας των υδρογονανθράκων που θα παραχθούν. Ετσι στο σενάριο που οι επενδυτές θελήσουν να κρατήσουν το 60% των εσόδων, τότε το Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του 8 με 10 δισ. δολ.


Την ίδια στιγμή σ' εξέλιξη είναι και ο διεθνής διαγωνισμός για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου Πελάγους και νοτίως της Κρήτης. Το ενδιαφέρον των ευρημάτων εστιάζεται κάτω από την Κρήτη, όπου και πληροφορίες θέλουν να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy και την ισραηλινή Delek. Στη συγκεκριμένη περιοχή οι επιστήμονες μιλούν για κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς γεωλογικά προσομοιάζει με εκείνη της Κύπρου, ενώ να σημειωθεί πως οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις συμμετέχουν στις έρευνες της Μεγαλονήσου.



Ενεργειακή ανάπτυξη

Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε: «Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού επιβάλλουν μια ενεργειακή πολιτική, η οποία προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας. Με δεδομένη την κατεύθυνση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που έχει η Ελλάδα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε: «Ξεκινούμε με τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων τριών «οικοπέδων», όπως είχαμε εξαγγείλει. Μαζί με τη σε εξέλιξη προκήρυξη του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, καθώς και με τη δημιουργία του Φορέα Ερευνας Υδρογονανθράκων, που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, καταφέραμε μέσα σε τέσσερις μήνες να καλύψουμε το κενό μιας δεκαπενταετούς απραξίας της χώρας στον τομέα αυτόν».
Τα εκτιμώμενα αποθέματα



Οι τρεις περιοχές με πετρελαϊκό ενδιαφέρον

Και στο παρελθόν είχαν ερευνηθεί οι τρεις περιοχές, αλλά για επιχειρηματικούς λόγους οι διαδικασίες είχαν μείνει μισές.


Σύμφωνα με το επίσημο αρχείο του ΥΠΕΚΑ:

Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επιστράφηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 - 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.
  • Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων), διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη, δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

  • Η Ηπειρος, βόρεια των Ιωαννίνων, είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.).

  • Στο δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΑΕ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο.Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ., των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.


Στο τραπέζι τα κοιτάσματα πετρελαίου - φυσικού αερίου

Ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και όλων των εμπλεκόμενων διευθύνσεων του ΥΠΕΞ, υπό την προεδρία του Σ. Δήμα, πραγματοποιείται σήμερα για την προετοιμασία νέας συνάντησης που θα υπάρξει αύριο με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εξεταστούν σοβαρές διεθνείς πτυχές της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Καθώς ήδη δρομολογήθηκε ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των τριών κοιτασμάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αδειοδότηση σεισμογραφικών ερευνών σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, όπου απαιτείται πλέον συντονισμένη δράση αλλά και εξέταση των «παράπλευρων» διπλωματικών συνεπειών από επιλογές για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της χώρας.

Σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα νέα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που αφορούν τη μεταφορά ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία, την Κ. Ασία και την Κασπία προς τη Δύση.

Η συζήτηση με το Ισραήλ και την Κύπρο θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα (ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης θα επισκεφτεί το Ισραήλ τις προσεχείς ημέρες) και πρακτικά έχει ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο εξαγωγής του φυσικού αερίου προς τις αγορές, όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ρόλο ως πύλη εισόδου του υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την αγορά της Ευρώπης.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το θέμα των αγωγών South Stream και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη (ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα), αλλά και η μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ειδική ενημέρωση θα υπάρξει από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΞ και για τις εξελίξεις στο Ιράν σχετικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου