Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η Παλαιστίνη στην UNESCO, Η.Π.Α. και Ισραήλ αποχώρησαν

Από πανηγυρισμούς και απειλές μέχρι παύση της αμερικανικής χρηματοδότησης προκάλεσε η εισδοχή της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής στην UNESCO, στον οργανισμό του ΟΗΕ που προασπίζει τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις γλώσσες του κόσμου ή μάχεται κατά του αναλφαβητισμού και υπέρ της προάσπισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ενα όργανο του ΟΗΕ που ανέκαθεν θεωρούνταν πιο πολιτικοποιημένο από οποιοδήποτε άλλο. Αρκεί να τονιστεί ότι στη δεκαετία του '80 θεωρήθηκε ως αντι-ισραηλινό, ότι το 1984 και υπό την προεδρία του Ρόναλντ Ρίγκαν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τις τάξεις του, για να επιστρέψουν επί Τζορτζ Μπους λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Επίσης σημειώνεται πως η Ουάσινγκτον στηρίζει την οργάνωση με το 22% του προϋπολογισμού της, δηλαδή 70 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Μέχρι χτες όμως, καθώς βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας οι ΗΠΑ οφείλουν να παύουν τη χρηματοδότηση κάθε οργάνου του ΟΗΕ που αποδέχεται στις τάξεις του μέλη που δεν καλύπτουν τους διεθνώς αναγνωρισμένους όρους για την απόκτηση της κρατικής ιδιότητας. Η Βικτόρια Νούλαντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε χτες ότι η χώρα της δεν θα προβεί στην πληρωμή 60 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλεπόταν για το Νοέμβριο.



Τα «αγκάθια»

Ωστόσο, η χτεσινή απόφαση για την πλήρη εισδοχή της Παλαιστίνης στην UNESCO ήταν πανηγυρική, είχε συμβολικό χαρακτήρα, αλλά δεν συμβάλλει στον τελικό σκοπό, την ανακήρυξή της ως ανεξάρτητο κράτος, καθώς παραμένουν ουσιώδη θέματα άλυτα, όπως τα σύνορα, οι πρόσφυγες, η πρωτεύουσα, οι εποικισμοί. «Υπέρ» της ένταξης ψήφισαν 107 κράτη - μέλη, «κατά» 14 κι απείχαν 52. Ο Αμερικανός πρέσβης Νταβίντ Κιλιόν χαρακτήρισε την απόφαση «ανώριμη και αντιπαραγωγική και προανήγγειλε τη διακοπή της χρηματοδότησης, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η χώρα του θα αναζητήσει άλλους τρόπους να υποστηρίξει την UNESCO στο έργο της. Σε δήλωσή της, προτού πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έκανε λόγο για μια κίνηση «ανεξήγητη», η οποία, ωστόσο, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τις διαπραγματεύσεις που απαιτούνται για να γίνει κράτος η Παλαιστίνη. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον οργανισμό Νίμροντ Μπαρκάν αποκάλεσε την εισδοχή της Παλαιστίνης «τραγωδία», ότι «δουλειά της UNESCO είναι η επιστήμη κι όχι η επιστημονική φαντασία» κι ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση υπερέβη των αρμοδιοτήτων της. Ο Γκαζάν Χατίμπ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως «ψήφο εμπιστοσύνης», ότι είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί το Ισραήλ με την κατοχή του προσπαθεί να σβήσει την παλαιστινιακή Ιστορία, ενώ παράλληλα κάλεσε τις ΗΠΑ να μη σταματήσουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου