Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αντιμνημονιακός και ο Ιερώνυμος

Λάβρος κατά του Μνημονίου από τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο μητροπολιτικό ναό της Λειβαδιάς εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

"Οι δανειστές μας έχουν γίνει δυνάστες, σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει να ζούμε μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας. Χάσαμε τον δρόμο μας, τις αξίες, τις αρχές μας. Πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας εσωτερικά, τη  ζωή και τη συμπεριφορά μας. Δεν μπορούμε να παραγγείλουμε από το ΔΝΤ αξίες και αρχές. Αυτές αποκτούνται μόνο με τον αγώνα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Όπως είπαν οι Πατέρες μας πρέπει να δώσεις αίμα για να πάρεις πνεύμα. Όλα τ άλλα είναι μπαλώματα γιατί οι δυσκολίες θα περάσουν προσωρινά αλλά τα προβλήματα θα ξανάρθουν", επισήμανε.

Στην ομιλία του υπογράμμισε πως στις μέρες μας γίνεται μία προσπάθεια να εξοστρακιστεί η πίστη στο περιθώριο και η Εκκλησία όσο γίνεται πιο έξω στη ζωή των ανθρώπων.

Έκανε επίσης λόγο για τις ξένες διδασκαλίες που έχουν εισβάλλει στη ζωή μας, ενώ αναφέρθηκε και σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να διδάσκονται η ιστορία και τα θρησκευτικά στα σχολεία.
Επισήμανε ακόμα πως οι ασθένειες της σημερινής ζωής είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, οι καθημερινές δυσκολίες και κυρίως η αβεβαιότητα, η έλλειψη ελπίδας και η ψυχική κόπωση.

Το ψέμα, προσέθεσε, παρουσιάζεται ως αλήθεια και  η αλήθεια ως ψέμα. "Σκότωσαν τον Θεό, σκότωσαν και τον άνθρωπο, σκότωσαν και την ανθρωπιά. Χωρίς Θεό, χωρίς Πατέρα, δεν έχουμε αδέλφια. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε αδελφικά", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ο άνθρωπος θεωρείται εκμεταλλεύσιμο αντικείμενο και όχι πια πρόσωπο με αξία.

"Εκμεταλλευόμαστε τον άνθρωπο γι’ αυτό που παράγει. Όλα επιτρέπονται. Όλα αυτά έχουν φτάσει και σε εμάς και τα ζούμε καθημερινά. Δηλαδή το μήνυμα ότι ο άλλος άνθρωπος είναι ο εχθρός. Η κόλασή μου. Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτός ο άνθρωπος είναι η χαρά μου, όχι η κόλασή μου", σημείωσε.

Επισήμανε ότι μας αρέσει η εικονική πραγματικότητα και όχι η ουσία, όχι το πραγματικό, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνουμε ειλικρινείς περισσότερο από κάθε άλλη εποχή.
"Δεν είναι ανεξήγητο ότι οι άνθρωποι αναζητούν ελπίδα στην Εκκλησία  και κατακλύζουν τους ναούς. Το κάνουν από διαίσθηση ότι αυτός ο χώρος στάθηκε στους ανθρώπους στις δύσκολες ώρες, όπως δεν στάθηκαν αυτοί οι οποίοι είπαν τα μεγάλα λόγια. Το μαρτυρεί αυτό και η ιστορία μας.

Δεν διορθώνεται κανένα λάθος αν δεν μετανοήσουμε. Όσο απομακρυνόμαστε από τον Θεό γινόμαστε πιο φτωχοί και πιο επικίνδυνοι για τους άλλους ανθρώπους. Ενωμένοι να πούμε ότι είμαστε αδέλφια επειδή έχουμε Θεό Πατέρα που μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε. Αν προχωρήσουμε έτσι γρήγορα θα ξανασταθούμε στα πόδια μας και δεν θα έχουμε ανάγκη ξένες βοήθειες", κατέληξε.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου