Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΡΣΙΚΗ: 3 Οκτωβρίου ξεκίνησαν για εκεί 700 Μανιάτες το 1675


Το νησί είχε εποικιστεί πολλές φορές από Έλληνες και κατά την αρχαιότητα και στα Βυζαντινά χρόνια. Το ίδιο νησί διάλεξαν το 1675 περίπου 700 Μανιάτες για να εγκατασταθούν, οι οποίοι ξεκινάνε το ταξίδι τους στις 3 Οκτωβρίου.

Από τότε πολλοί Μανιάτες αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος τους ακολούθησαν και συνέχιζαν να τους ακολουθούν μέχρι την απελευθέρωση, εδραιώνοντας την ελληνική παρουσία στο νησί που σήμερα ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΟΥΝ κυριαρχεί.


Μάλιστα στα 1768 το νησί από την μιά του πλευρά ΕΛΛΗΝΟΚΡΑΤΕΊΤΑΙ. Οι Γενοβέζοι βλέποντας το αδιέξοδο των επαναστάσεων των ντοπίων, πωλούν τότε την Κορσική στη Γαλλία. Πρώτος Γάλλος Κυβερνήτης στο νησί διορίζεται ο κόμης Ρενέ Μαρμπέφ. Για καλή τύχη των Μανιατών ο άνθρωπος αυτός είναι Φιλλέλην και δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για «τους απόγονους των Σπαρτιατών». Είναι εντυπωσιασμένος από το βίο τους, την ιστορία τους, τις μάχες, τα βάσανα, την αξιοπρέπεια, τα αυστηρά έθιμα, την αλληλεγγύη τους και κυριολεκτικά τους θέτει υπό την προστασία του. Με τη φροντίδα αυτού του Κυβερνήτη χτίζεται κοντά στην Παόμια, πλησίον της θαλάσσης, το νέο τους χωριό το Ελληνικό Καργκέζε που η φήμη του κρατάει μέχρι σήμερα.


Οι σημερινοί απόγονοι των Ελλήνων έχουν κρατήσει τα παλαιά Μανιάτικα επώνυμά τους: Στεφανόπουλος, Φριμιγόκης, Τζαννετάκης, Δρακάκης, Βολιμάκης, Κορίτης, Βλαχοδημάκης, Κορώνας, Κοτσυφάκης, Παπαδάκης, Μαυροειδάκης κ.ά.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου